Zupa kurkowa z szafranem

  • wyświetlono: 94 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczna zupa kurkowa, której smak, zapach, a przede wszystkim kolor został wzmocniony dzięki szczypcie szafranu. Smak jest wyjątkowy, gdyż warzywa i grzyby poddusiłam na prawdziwym wiejskim maśle, a samą zupę zaprawiłam wiejską kwaśną śmietaną.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g kurek
2 ziemniaki
250 g mini marchewek
marchewka żółta
cebula
pokruszone 2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
łyżka masła, najlepiej wiejskiego
4-5 łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany

natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa kurkowa z szafranem

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa oraz grzyby. Dodajemy przyprawy oprócz pieprzu (pieprzem doprawiamy dopiero na koniec).
  • 2. Warzywa i grzyby zalewamy wodą lub bulionem, płyn powinien je pokryć. Gotujemy około 30-40 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupa kurkowakurkowa

Komentarze

Podobne przepisy

kurkowa

Dodane przez: tymiankowa

Zupa kurkowa

lekka zupa kurkowa i taka pyszna!:)

Kremowa zupa kurkowa

Dodane przez: bogusia82

Kremowa zupa kurkowa

Bardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa...

image-23fjbvr

Dodane przez: JulkaTomeczek

Zupa kurkowa

Gdy tylko mam kurki zawsze gotuję...

Zupa kurkowa

Dodane przez: Reniutka

Zupa kurkowa

Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki,...

Zupa kurkowa z kalafiorem

Dodane przez: Bożena1960

Zupa kurkowa z kalafiorem

Zupa kurkowa to jedna z ulubionych...

Kremowa kurkowa z boczkiem

Dodane przez: paulina_w

Kremowa zupa kurkowa z boczkiem

Ma pyszny, delikatnie grzybowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE