Kremowa zupa z ziemniaków i zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw konserwowych – groszku, fasoli i kukurydzy. Zupa pyszna i niebanalna w swej prostocie.
Składniki:
Duszonka:
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
1 większa biała cebula (100 g)
3 łyżeczki masła
szczypta chilli
Zupa:
800 g ziemniaków (po obraniu 650 g)
100 g suchej zielonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 20 – 25 min
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka cząbru suszonego
1 łyżeczka majeranku suszonego
½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Dodatek do każdej porcji (ilość wg uznania):
jajko ugotowane na twardo
natka pietruszki
Zupa krem ziemniaczano – soczewicowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie cząstki i przełożyć do garnka. Dołożyć soczewicę, cząber, majeranek oraz kumin. Całość zalać bulionem. Gotować 20 – 30 min.
2.Ugotowaną zawartość garnka zblendować razem z jogurtem.
3.Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozpuścić masło, dołożyć cebulę, wsypać chilli. Dusić 5 – 7 min. Następnie dodać osączone warzywa z puszki (groszek, fasolę, kukurydzę). Dusić 5 – 7 min, często mieszając.
4.Przygotowaną duszonkę dołożyć do zmiksowanej bazy zupy i wymieszać, po czym całość ponownie zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem. Danie podawać z dodatkiem jajka na twardo oraz natki pietruszki.
Komentarze