Zupa krem ziemniaczano-selerowy

0 (0 ocen)

Seler jest zdrowy, bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. No i oczywiście stanowi naturalny afrodyzjak :)

Składniki:

  • 70 dag bulwy selera*
    60 dag ziemniaków*
    1 duża cebula (15 dag)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki klarowanego masła
    5 szklanek bulionu warzywnego**
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    sól
    biały pieprz
    posiekana natka pietruszki
    grzanki lub groszek ptysiowy do podania
    *waga warzyw po obraniu
    **ja ugotowałam wywar warzywny, w skład którego weszły: marchew, pietruszka, natka, cebula, suszona włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Zupa krem ziemniaczano-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
    Dodać selera, smażyć około 4 minut.
    Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
    Warzywa zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu gotować 25-35 minut do miękkości .
    Odstawić do lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito.
    Ponownie zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    W razie potrzeby jeszcze rozcieńczyć.
    Zupę podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować