Zupa niebanalna – krem z selera korzeniowego i sałaty lodowej, a do tego groszek w całości. Danie świetnie smakuje, a mimo niewielu składników, jest przyjemnie aromatyczne. Kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował. Polecam!
Składniki:
1 duży seler korzeniowy (700 – 750 g)
½ większej sałaty lodowej (300 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
3 większe białe cebule (łącznie 300 g)
2 ząbki czosnku
½ szklanki suchej kaszy kuskus
100 g serka topionego kremowego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
5 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 – 2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Zupa krem selerowo - lodowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obrać i drobno pokroić. Obrane cebulę oraz czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać olej z dodatkiem masła, dołożyć cebulę, czosnek, kolendrę, gałkę muszkatołową i obie papryki. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać koncentrat i majeranek - smażyć ok. 2 min, mieszając.
2.Do zawartości garnka dołożyć seler, wlać sos sojowy, a całość zalać bulionem. Gotować 10 min. Następnie dodać poszatkowaną sałatę, wsypać kaszę kuskus, dołożyć topiony serek kremowy. Gotować kolejne 10 min.
3.Zawartość garnka zblendować. Do zupy dodać osączony groszek, wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Przed podaniem potrawę ponownie podgrzać.
Komentarze