Zupa krem na zielono

0 (0 ocen)

Zupa świeża, aromatyczna i orzeźwiająca. Lekka i pożywna. Można zażartować określeniem potrawy - zupa „zielono mi”. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny krem z wiosennej świeżyzny.

Składniki:

  • 300 g wyłuskanego groszku
    100 g botwinki
    100 g szpinaku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 duża biała cebula (120 g)
    3 – 4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    125 g białego ryżu
    7 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminu rzymskiego całego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem na zielono 1. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oliwy, wrzucić obraną i drobno pokrojoną cebulę i czosnek, posiekaną botwinkę i szpinak, dodać groszek, wsypać kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i imbir. Dusić 5 – 7 min, mieszając.
  • Zupa krem na zielono 2. Całość zalać bulionem, wsypać ryż i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, by ryż nie przywarł do dna garnka. Gotować 20 – 25 min. Dołożyć posiekane zioła, wymieszać i gotować jeszcze 2 – 3 min.
  • Zupa krem na zielono 3. Zawartość garnka zblendować z dodatkiem jogurtu. Zupę ponownie podgrzać i doprawić do smaku.

Porady

Do przygotowania potrawy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować