Zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa z zielonego mrożonego groszku to kolorowy witaminowo- mineralny akcent w zimowe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 marchew
    1/2 selera
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    opakowanie zielonego groszku mrożonego(450 g)
    1 średni ziemniak
    liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki ziół Małgosi
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    groszek ptysiowy lub ekspandowana kasza jaglana
    natka pietruszki
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler i pietruszkę pokroić i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem, chwilę smażyć, po czym zalać 5 szklankami wody. Dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i resztę przypraw. Gdy warzywa zmiękną, dodać mrożony groszek bez rozmrażania. Gotować jeszcze 5 minut. Wyjąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew do dekoracji. Zmiksować potrawę i ew. doprawić solą. Podawać z groszkiem ptysiowym lub kaszą jaglaną ekspandowaną i kleksem śmietany. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować