Piernik z herbatą i masą grysikową

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Miękki piernik z herbatą przełożony masą grysikową

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka naparu zimnej mocnej herbaty
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa:
    1 kostka masła
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    6 łyżek kaszy manny
    kieliszek rumu

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    5 łyżek mleka

    Ponadto:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik z herbatą i masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić, dodawać kolejno pozostałe składniki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x 33 cm i upiec 3 placki. Ostudzić.
  • 2. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę, dodać kaszę manną i żółtko, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem wanilinowym i ugotować budyń. Ostudzić.
  • 3. Masło utrzeć do białości, dodać zimny budyń oraz rum. Masą przełożyć placki.
  • 4. Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do zastygnięcia polewy.

Porady

Do polewy można dodać kawę lub rum.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować