Babka marchewkowa z orzechami

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Babka o wilgotnym marchewkowym cieście z orzechami, po prostu pycha!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 duże jajka
    2 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. oleju
    3 duże marchewki starte na małych oczkach
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny

    Skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto marchewkowe

Babka marchewkowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz olej. Wszystko zmiksować. Do ciasta dodać startą marchewkę i orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.
  • 2. Cukier puder utrzeć z cytryną do konsystencji lukru i polać nim po ostudzeniu ciasto. udekorować skórką pomarańczową.

Porady

Forma na babkę powinna być dość duża

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować