Zupa krem z zielonego groszku

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy!

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    - 40 dag mrożonego groszku
    - 2 średnie cebule
    - 2-3 ziemniaki
    - pieprz cytrynowy
    - kwasek cytrynowy
    - sól
    - 2 łyżki masła
    - śmietana
    - płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy i do każdego dajemy łyżkę śmietany, mieszamy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować