Zupa z zielonego groszku

4.5 (196 ocen)

Postanowiłam odejść od powszechnie przyjętego zwyczaju gotowania zupy z zielonego groszku w postaci kremu. Całe ziarenka wyglądają równie apetycznie.

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku
    3 duże ziemniaki (łącznie około 400g)
    2 mniejsze marchewki (łącznie około 100g)
    3 - 4 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    2 łyżki wiórków kokosowych
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżka curry
    po sporej szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
    biały pieprz mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Curry Przystawki

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z zielonego groszku 1. Masło rozpuścić, dodać olej, posiekany czosnek, wiórki kokosowe i curry. Chwilę smażyć. Wsypać mąkę i krótko zasmażyć.
  • Zupa z zielonego groszku 2. Powoli wlać bulion i, mieszając, zagotować. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w dość małą kostkę, marchewki w talarki. Warzywa włożyć do bulionu. Dodać imbir i gałkę muszkatołową. Gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć groszek i posiekaną zieleninę. Gotować, aż warzywa będą miękkie (5 - 7 min).
  • Zupa z zielonego groszku 3. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować