Sernik gotowany na biszkopcie

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik gotowany na biszkopcie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt (trzeba 2 biszkopty)
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    200g masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    150 ml mleka
    1 cukier wanilinowy

    Do nasączenia biszkoptów:
    1 szklanka mocnej kawy z cukrem
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sernik gotowany na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać żółtka, ubić na puch. Dodać przesiane sypkie składniki i olej, delikatnie wymieszać i wylać na blachę o wym.21x33 cm wyłożoną pergaminem. Piec ok. 40 minut w temp.170 stopni. Ostudzić .
    Upiec 2 biszkopty.
  • 2. Skórkę z biszkoptów zetrzeć i pokruszyć. Biszkopty nasączyć kawą.
  • 3. Masło roztopić w dużym garnku. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i zmiksować. Masę serowo-jajeczną przełożyć do garnka z masłem i zagotować ciągle mieszając. Budynie rozprowadzić w mleku i wlać do masy serowej, ponownie zagotować i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 4. Połowę masy serowej wylać na biszkopt ułożony w formie, przykryć drugim biszkoptem, wylać pozostałą masę, a wierzch ciasta posypać pokruszonym biszkoptem. Całość schłodzić w lodówce całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować