Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Jak już kupiłam jarmuż nie mogłam nie spróbować z nim zupy - pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował (jak ja dotąd) jarmużu - dodatek innych warzyw, przypraw i ziół wzbogaca smak.

  • 40 min

Składniki:

  • 6-7 dużych liści jarmużu (około 10-13dag)
    4-5 średnich ziemniaków
    1/4 selera
    1 pietruszka
    1/4 brokuła
    niewielki kawałek pora
    1 pęczek natki pietruszki
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól i pieprz do smaku
    8-9 łyżek kaszy kuskus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dpsugg 1. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler. pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie.
  • image-0jspve0 2. Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wsypujemy kaszę. Po kilku minutach, gdy kasza napęcznieje, całość ponownie blendujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować