Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią

0 (0 ocen)

Pyszna zupa krem z fasolką szparagową w roli głównej. O śmietankowym posmaku, korzennym aromacie, pachnąca bazylią, co ciekawe - bazylią dwukolorową. Dodatek duszonej papryki jest jak najbardziej zasadny. Polecam!

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (np. zielona)
    4 większe ziemniaki (łącznie 400g)
    1 większa czerwona papryka (300g)
    14 cm-owy kawałek pora
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej bazylii zielonej
    1 łyżka posiekanej bazylii fioletowej
    4 łyżeczki masła
    1 i 1/2 szklanki śmietanki 12%
    1 i 1/2 L bulionu warzywnego (6 szklanek)
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Przystawki

Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią 1. Pora posiekać, czosnek obrać i także posiekać - warzywa wrzucić na rozgrzane 3 łyżeczki masła, wsypać pieprz cayenne i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewać 2 - 3 min, mieszając. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć.
  • Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią 2. Powoli wlać bulion. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Z fasolki odciąć końce, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki. Warzywa włożyć do bulionu. Gotować do miękkości (20 - 25 min). Zupę zblendować.
  • Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią 3. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w małą kostkę. Dusić 10 min na 1 łyżeczce rozpuszczonego masła.
    Do zmiksowanej zupy wlać śmietankę, dodać duszoną paprykę i bazylię. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować