Pyszna zupa krem z fasolką szparagową w roli głównej. O śmietankowym posmaku, korzennym aromacie, pachnąca bazylią, co ciekawe - bazylią dwukolorową. Dodatek duszonej papryki jest jak najbardziej zasadny. Polecam!
Składniki:
500 g fasolki szparagowej (np. zielona)
4 większe ziemniaki (łącznie 400g)
1 większa czerwona papryka (300g)
14 cm-owy kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii zielonej
1 łyżka posiekanej bazylii fioletowej
4 łyżeczki masła
1 i 1/2 szklanki śmietanki 12%
1 i 1/2 L bulionu warzywnego (6 szklanek)
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
Zupa krem z fasolki szparagowej z papryką i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, czosnek obrać i także posiekać - warzywa wrzucić na rozgrzane 3 łyżeczki masła, wsypać pieprz cayenne i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewać 2 - 3 min, mieszając. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć.
2.Powoli wlać bulion. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Z fasolki odciąć końce, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki. Warzywa włożyć do bulionu. Gotować do miękkości (20 - 25 min). Zupę zblendować.
3.Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w małą kostkę. Dusić 10 min na 1 łyżeczce rozpuszczonego masła.
Do zmiksowanej zupy wlać śmietankę, dodać duszoną paprykę i bazylię. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Komentarze