Bogactwo warzyw, witamin oraz lekkości zmiksowane w jednej zupie :)
Składniki:
400 g. mrożonej mieszanki brokuła z kalafiorem ( można użyć świeżych)
250 g.zielonego groszku ( świeżego bądź z puszki)
1 mała biała część pora
2 ziemniaki
2 marchwie
1 pietruszka
4 brukselki
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
Zupa-krem z jarzyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy , obieramy wg. potrzeby. Ziemniaki , marchew , pietruszkę oraz pora i brukselkę kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy 30 min.
2.Po tym czasie dodajemy drobno pokrojoną cebulę , mieszankę brokuła z kalafiorem oraz groszek i natkę pietruszki gotujemy do miękkości wszystkich warzyw doprawiamy chili solą i pieprzem-mieszamy.(Warzywa mają być tylko zakryte w wodzie , jeśli jest jej za dużo odlewamy)
3.Zdejmujemy z ognia miksujemy blenderem na gładki krem rozlewamy w talerze , dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.
Porady
Jeśli wolimy łagodną zupę chili radzę zastąpić słodką papryką
Do zupy pasował będzie także czosnek ja osobiście nie dawałam bo nie lubię :)
Komentarze