Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

sezonowa zupa ze świeżym kalafiorem

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - marchewki: 2 sztuki
    - seler mały: 1 sztuka
    - pietruszka korzen: 1 sztuka
    - por mały posiekany: 1 sztuka
    - kości na zupę: 500 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - seler naciowy łodyga: 2 łyżki
    - śmietana 18% do zup i sosów: 150 mililitrów
    - mąka przenna: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - koperek posiekany: 1 łyżka
    - woda: 3 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
    Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
    Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
    Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
    Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
    Zagotować.
    Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki Śmietana 18% Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować