Latem najlepiej smakują lekkie zupy przygotowane ze świeżych warzyw, dlatego polecam lekką, a zarazem pożywną zupę kalafiorową z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Smaczku dodaje jej także serek topiony.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) ok. 200 g szyi z indyka
2) 1 duży kalafior
3) 4-5 ziemniaków
4) 5 marchewek
5) cebula
6) pietruszka (korzeń i natka)
7) kawałek selera
8) por
9) 200 g topionego serka śmietankowego
10) 200 g śmietany 18%
11) ziele angielskie
12) liść laurowy
13) liść lubczyku
14) sól, pieprz
15) koperek
Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy wywar na zupę. W tym celu do garnka wkładamy szyję z indyka i zalewamy ok. 2,5 litrami wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu szyi zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania (mniej więcej po 20 minutach) dodajemy cebulę, por, selera, korzeń pietruszki, liść lubczyku. Gdy warzywa będą już miękkie przecedzamy wywar przez sitko i w razie potrzeby dodajemy trochę wody.
2.Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a kalafiora dzielimy na małe różyczki. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut aż będą miękkie. Dodajemy też sól i pieprz.
3.W wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę (najlepiej żeby miała temperaturę pokojową), dolewamy do niej 4 łyżki zupy i dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do zupy. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem.
4.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek.
Komentarze