Zupa grzybowa

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na tradycyjną, pyszną, jesienną zupę ze świeżych grzybów. Jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów ( u mnie kurki, maślaki, podgrzybki)
    1 litr bulionu drobiowego (może być warzywny lub wołowy)
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki świeżego koperku
    3 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki 
    pół szklanki śmietany 30 proc.
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę, podsmaż, po czym dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie przełóż wszystkie grzyby i całość podsmażaj przez ok.20 minut.  Po tym czasie dodaj posiekany koperek, oraz sól i pieprz.
  • 2. Marchewki i ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki. Bulion doprowadź do wrzenia, po czym wrzuć warzywa i gotuj zupę pod przykryciem przez ok.15 minut.
  • 3. Po tym czasie do garnka dodaj całą zawartość patelni i majeranek. Podgotuj do połączenia składników (ok.5 minut). W połowie szklanki wody dokładnie wymieszaj mąkę, dodaj śmietanę i kilka łyżek zupy. Całość powoli przelewaj do garnka z zupą. Po 5 minutach zupa jest gotowa do podania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować