Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna na co dzień i od święta :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
    (może być porcja rosołowa)
    1 duża marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    1 mała cebula
    listki selera i lubczyku
    2 garście suszonych grzybów
    1 jogurt naturalny lub śmietana
    250 g ulubionego makronu
    zielenina do posypania
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubym oczku. Grzyby namoczyć.
  • 2. Mięso wypłukać, zalać wodą, posolić i zagotować. Odcedzić szumowiny, dodać włoszczyznę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Przykryć, przykręcić gaz i gotować do miękkości mięsa.
  • 3. Jogurt/śmietanę zahartować i dodać do zupy. Wsypać makaron. Jeśli zupę gotujemy wcześniej, to doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Makaron dojdzie. Jeśli przygotowujemy przed podaniem, to gotować do miękkości makaronu. Doprawić do smaku. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować