3 skrzydełka z kurczaka
(może być porcja rosołowa)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
listki selera i lubczyku
2 garście suszonych grzybów
1 jogurt naturalny lub śmietana
250 g ulubionego makronu
zielenina do posypania
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna
1.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubym oczku. Grzyby namoczyć.
2.Mięso wypłukać, zalać wodą, posolić i zagotować. Odcedzić szumowiny, dodać włoszczyznę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Przykryć, przykręcić gaz i gotować do miękkości mięsa.
3.Jogurt/śmietanę zahartować i dodać do zupy. Wsypać makaron. Jeśli zupę gotujemy wcześniej, to doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Makaron dojdzie. Jeśli przygotowujemy przed podaniem, to gotować do miękkości makaronu. Doprawić do smaku. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.
Komentarze