Zupa buraczkowa z ziemniakami i ryżem

2 (2 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Próbowaliście już kiedyś zupy buraczkowej z ziemniakami i ryżem ? Powiem wam w sekrecie że jest przepyszna i bardziej syta a już ugotowana ze swojskich buraczków to po prostu petarda no i ten kolor bardzo żałuję że nie możecie poczuć jej smaku i zapachu który jest intensywny dzięki temu że jest gotowana na kuprze gęsi również swojskiej

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 połówka kupra gęsiego lub dowolny kawałek mięsa,
    1 średnia marchew,
    6 średnich ziemniaków,
    3 łyżki ryżu,
    1 łyżka natki pietruszki,
    1 słoik półlitrowy swojskich buraków tartych,
    1 mały kawałek pora,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    150 ml śmietany 30 %,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa z ziemniakami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyty kuper gęsi lub dowolny ulubiony kawałek mięsa oraz marchew pokrojoną dowolnie, od czasu zagotowania się mięsa z marchwią zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa. W trakcie gotowania się całości na wolnym ogniu zebrać szumowiny i dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz wkroić por. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i od razu wsypać ryż gotować nadal na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu
  • zupa 2. Jak już ziemniaki z ryżem są wystarczająco miękkie można zebrać nadmiar tłuszczu i wtedy dodać swojskie tarte buraki przygotowywane na zimę, zamieszać i zagotować w trakcie gotowania się zupy na wolnym ogniu dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki doprawić według swego smaku octem oraz cukrem i lekko zagotować. Po zagotowaniu się całości wlać śmietanę trzydziestkę i lekko zagotować. Gotową doprawioną zupę zdjąć z gazu
  • zupa 3. Zupa buraczkowa sama w sobie jest bardzo smaczna lecz z dodatkiem ryżu jest jeszcze smaczniejsza a co ważne jest bardziej syta, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany z jakichś tam powodów można wtedy ją pominąć i ugotować samą bez dodatku śmietany. Gorąco polecam ugotowanie właśnie takiej buraczkowej a będziecie zachwyceni, zupę przed podaniem można udekorować jajkiem ugotowanym na twardo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować