Zrazy z prawdziwkami

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapach leśnych grzybów zawsze kojarzy mi się ze Świętami, dlatego postanowiłam przygotować smaczne zrazy w sosie grzybowym.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na zrazy:
    • 1 kg schabu wieprzowego
    • 3 ogórki kiszone
    • 5 dag boczku w paski wędzonego
    • Sól
    • Pieprz
    • Mąka pszenna do panierki
    • Olej do smażenia
    Składniki na sos:
    • 1 szt. cebuli
    • Olej do smażenia
    • 400 g prawdziwków ugotowanych( mogą być suszone)
    • 300 g wody
    • 1 kostka bulionu mięsnego
    • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • ½ szk. śmietany 30 %
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zrazy

Zrazy z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrazy 1. Sposób przygotowania zrazów:
    1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam solą, pieprzem.
    2. Na każdym kawałku mięsa układam kawałek paska boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące pszennej smażę na rozgrzanym oleju.
  • zrazy 2. Sposób przygotowania sosu:
    1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję grzyby, kostkę rosołową, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, doprawiam pieprzem oraz solą. Gotuję około pięciu minut następnie sos zagęszczam śmietaną rozrobioną z mąką.
    Sposób podania:
    1. Zrazy układam w naczyniu, polewam sosem z grzybami, podaję z ziemniakami oraz surówką z kalafiora.
    2. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować