Ziołowy sos wiosenny

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Aromatyczny sos do jajek i wędlin, potraw z warzyw i kotlecików jarskich. Mocno pachnący wiosną.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu "Winiary"
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej rzeżuchy
    1 łyżeczka świeżych listów melisy
    sól, biały pieprz, cukier- do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ziołowy sos wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, śmietanę, majonez- razem miksujemy.
  • majonez, śmietana, jogurt, czosnek, przyprawy 2. Czosnek miażdżymy w prasce, rozcieramy z solą. Dodajemy do pozostałych składników.
  • posiekany koperek 3. Drobno siekamy zieleninę.
  • 4. Łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy dobrze do smaku.
  • aromatyczna melisa w moim ogródku 5. Melisę także siekamy.
  • sos wiosenny z mixem sałat i jajkiem na twardo 6. Sos przed podaniem schładzamy nieco.
    Smacznego :)

Porady

Najważniejszy w tym sosie jest wyrazisty smak. Sos najlepiej zrobić świeży. Wtedy jest najsmaczniejszy. Nie przesadzajmy także z dodatkiem czosnku, bo sos będzie gorzki. Zioła możemy dodawać dowolne, według gustu. Dodatek melisy wzbogaca bukiet smakowy sosu. Melisa, to królowa ziół. Warto ją siać, parzyć herbatkę, suszyć na zimę. mA cytrynowy posmak i wiele własności leczniczych, min uspokaja, poprawia zasypianie. Rzeżucha pomaga zwalczyć anemię bardzo skutecznie. Koperek, szczypiorek, to samo zdrowie. Sos jest doskonały jako dodatek do potraw z brokuła, jarskich kotlecików warzywnych, jajek, sałat zielonych, wędlin, pieczonych mięs. Sos można wzbogacić o rzodkiewkę, świeży zielony ogórek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować