Aromatyczny sos do jajek i wędlin, potraw z warzyw i kotlecików jarskich. Mocno pachnący wiosną.
4.5 (198 ocen)
Porady
Najważniejszy w tym sosie jest wyrazisty smak. Sos najlepiej zrobić świeży. Wtedy jest najsmaczniejszy. Nie przesadzajmy także z dodatkiem czosnku, bo sos będzie gorzki. Zioła możemy dodawać dowolne, według gustu. Dodatek melisy wzbogaca bukiet smakowy sosu. Melisa, to królowa ziół. Warto ją siać, parzyć herbatkę, suszyć na zimę. mA cytrynowy posmak i wiele własności leczniczych, min uspokaja, poprawia zasypianie. Rzeżucha pomaga zwalczyć anemię bardzo skutecznie. Koperek, szczypiorek, to samo zdrowie. Sos jest doskonały jako dodatek do potraw z brokuła, jarskich kotlecików warzywnych, jajek, sałat zielonych, wędlin, pieczonych mięs. Sos można wzbogacić o rzodkiewkę, świeży zielony ogórek.
Komentarze