Sos wiosenny

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sos wiosenny to pyszny sos czosnkowy z dodatkiem jajek, chrzanu i rzeżuchy. Smakuje ze wszystkim co znajdzie się na świątecznym stole, polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kubek gęstego jogurtu lub kefiru (około 500 ml)
    mały słoik majonezu
    2-3 jajka ugotowane na twardo
    pęczek koperku lub pietruszki
    pęczek szczypiorku
    2-3 łyżki chrzanu
    sok z całej cytryny
    3-4 ząbki czosnku
    szczypta cukru
    sól, biały pieprz
    garstka rzeżuchy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos czosnkowy

Sos wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir lub jogurt wymieszać z majonezem, dodać ugotowane i pokrojone drobno jajka. Następnie wrzucić posiekany koperek/natkę pietruszki i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać chrzan, czosnek, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, rzeżuchę i wszystko wymieszać, gotowe! Sosem polewać wędliny, szynkę, jajka.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować