REKLAMA

Wieprzowe zimne nóżki w słoikach - wakacyjna konserwa

wyświetlono: 448 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze.
Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę.
Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.

opublikowany: 27.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe ok 2 kg
    golonka wieprzowa przednia ok 1 kg
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka majeranku
    łyżeczka czosnku granulowanego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Wieprzowe zimne nóżki w słoikach - wakacyjna konserwa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
    Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
    Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też )
    i zalewać przecedzonym wywarem.
    Słoiki dokładnie pozamykać.
    Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić.
    Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Wieprzowe zimne nóżki z koperkiem

To danie szczególnie ulubili sobie panowie. U nas podawane z sokiem z cytryny, albo octem.

kategoria: Galareta golonka Przystawki opublikowany: 01.10.2019 | wyświetlono: 892 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anita176 20190925_154312

"Zimne nóżki" drobiowo- wieprzowe

Tradycyjna galaretka z mięsa mieszanego

kategoria: Galareta galaretki Przystawki opublikowany: 08.11.2014 | wyświetlono: 2791 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE