Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze.
Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę.
Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.
4 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 nóżki wieprzowe ok 2 kg
golonka wieprzowa przednia ok 1 kg
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżka majeranku
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Wieprzowe zimne nóżki w słoikach - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też )
i zalewać przecedzonym wywarem.
Słoiki dokładnie pozamykać.
Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić.
Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała.
Smacznego
Komentarze