Wieprzowe zimne nóżki w słoikach - wakacyjna konserwa

4 (4 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze.
Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę.
Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe ok 2 kg
    golonka wieprzowa przednia ok 1 kg
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka majeranku
    łyżeczka czosnku granulowanego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Wieprzowe zimne nóżki w słoikach - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
    Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
    Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też )
    i zalewać przecedzonym wywarem.
    Słoiki dokładnie pozamykać.
    Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić.
    Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować