Nóżki w galarecie

Nóżki w galarecie, to potrawa znana większości rodzin od pokoleń. Doceniana jest przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale również prostotę przyrządzania. Podawać ją można z wieloma dodatkami, dzięki czemu zasługuje na miano bardzo uniwersalnej potrawy, na którą zawsze warto się zdecydować.

Liczba przepisów: 16

Z czym podawać nóżki w galarecie?

Zimne nóżki w galarecie nadają się przede wszystkim na posiedzenia, w trakcie których spożywany jest alkohol w gronie rodziny, czy przyjaciół. Dlatego warto uzupełnić tę przystawkę o kilka dodatków, które nie tylko urozmaicą biesiadę, lecz także będą przystępne w ich spożywaniu. Warto zadbać o to, aby w towarzystwie nóżek w galarecie znalazło się wysokiej jakości pieczywo, które będzie służyć do przegryzania tej przystawki. Dobrym wyborem będzie własnoręcznie zrobiony chleb lub taki kupiony w dobrej jakości piekarni, lecz twoi goście z pewnością nie pogardzą również bułkami.

Bardzo często nóżki wieprzowe w galarecie podawane są również z octem, czy musztardą, które są idealnym uzupełnieniem tego charakterystycznego, uwielbianego smaku oraz aromatu.

Jeśli masz zamiłowanie do przygotowywania przetworów, bardzo dobrym pomysłem będzie galaretka z nóżek w słoikach. Tak przyrządzona potrawa będzie mogła bardzo długo stać i czekać na odpowiedni moment.

Co zrobić, żeby galaretka z nóżek była klarowna?

W trakcie przygotowywania tej potrawy należy położyć szczególny nacisk na to, aby galareta z nóżek kurczaka miała odpowiednią konsystencję oraz klarowność. Przepisy na nóżki drobiowe w galarecie, są stosunkowo proste i przejrzyste, ale wystarczy chwila nieuwagi, aby popełnić znaczący błąd. Przede wszystkim warto wiedzieć, że mięso trzeba umieścić w zimnej wodzie, a nie wrzącej. Jest to poważny błąd, przez który klarowność galarety może być znacznie mniejsza, a tym samym potrawa będzie prezentować się znacznie mniej apetycznie.

Jest na to jednak pewien sprawdzony sposób. Sprawa jest bardzo prosta. Kiedy popełniłeś błąd w trakcie przygotowania nóżek w galarecie i całość wydaje ci się nie mieć odpowiedniej przejrzystości, to powinieneś dodać, do gotującego się mięsa, białko z jednego jaja oraz nieco octu. Następnie całość należy zagotować, by później przecedzić dokładnie powstały wywar. No i proszę bardzo – w taki sposób można uratować galaretę, która na pierwszy rzut oka jest nie do uratowania.

Co dodać do galaretki z nóżek?

Przepisy na galaretkę z nóżek oczywiście różnią się między sobą w zależności od regionu Polski, ale w większości z nich duży nacisk kładzie się nie tylko na mięso, lecz także na dobór odpowiednich warzyw. Najbardziej odpowiednia będzie do tej receptury cebula i czosnek oraz marchew. Wiele osób decyduje się także na włoszczyznę, a więc poza marchwią używa się także selera, czy włoskiej kapusty, które są znakomitym uzupełnieniem receptury.

Nie można oczywiście zapomnieć o dokładnym doprawieniu nóżek w galarecie. Przyda się do tego oczywiście sól i pieprz, ale warto pokusić się o nieco dodatkowej finezji w trakcie przygotowywania tej potrawy. Ziele angielskie i liście laurowe, to podstawa, ale można zdecydować się też na majeranek i czosnek. Taka kombinacja z pewnością ucieszy każdego smakosza, szczególności takiego, który ma akurat ochotę na spożywanie alkoholu.

Czy nóżki w galarecie są zdrowe?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na przyrządzenie potrawy, jaką są nóżki w galarecie z żelatyną, czy też przyrządzisz nieco bardziej tradycyjną potrawę bez zawartości tego składnika, możesz mieć pewność, że przystawka ta będzie miała dobry wpływ na twoje zdrowie. Mowa przede wszystkim o kościach oraz skórze. Dlaczego tak się dzieje?

Nóżki w galarecie charakteryzują się przede wszystkim całkiem obfitą zawartością kolagenu. Próżno szukać go w innych tego rodzaju daniach, więc jest to prawdziwy święty graal dla każdego, komu zależy na wzmocnieniu zdrowia tych elementów organizmu. Poza tym doskonale sprawdzi się w diecie każdej osoby cierpiącej na osteoporozę. Z kolei wszyscy, którym zależy na zrzuceniu cellulitu, będą zadowoleni, ponieważ nóżki w galarecie wpływają na jego spalanie.

To może cię zainteresować