Ziemniaki zapiekane z jajkami

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka szybka obiadowa zapiekanka.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    3 kiełbasy śląskie
    4 pieczarki
    1 duża cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    4 łyżki mleka
    6 jajek
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Ziemniaki zapiekane z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
    Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki.
    Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko.
    Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować