Ziemniaki zapiekane z jajkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki mogą być ciekawym wzbogaceniem naszych codziennych posiłków. Można serwować je z potrawami mięsnymi i jarzynami. Są świetne w połączeniu z surówkami.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 jaja
    5 dag słoniny
    2 cebule
    1/2 szklanki śmietany
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki

Ziemniaki zapiekane z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ziemniaki w skórkach, obrać, ostudzić i pokroić w talarki. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w talarki. Cebulę drobno pokroić. Słoninę pokroić i usmażyć. Dno naczynia żaroodpornego polać połową stopionej słoniny, ułożyć warstwę ziemniaków, potem warstwę jaj, posypać cebulką. Na wierzchu ułożyć ziemniaki, polać śmietaną i resztą słoniny . Układając warstwy, należy je posypać do smaku solą. Naczynie przykryć i piec w gorącym piekarniku przez 30 minut. Posypać zielenią. Podać gorące z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Słonina Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować