Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

4.5 (189 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ziemniaki które są lekko przypieczone z pieczarkami w sosie do idealny dodatek do mięsa.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • 20 dag pieczarek
    • Cebula
    • Olej do smażenia
    • Przyprawa do ziemniaków
    • Pieprz
    • sól
    • 10 dag sera żółtego
    • 4 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. . Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
  • cebula 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.
  • pieczarki 3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.
  • pieprz 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • ziemniaki 5. Jedną połowę ugotowanych ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • pieczarki 6. Na ziemniakach układamy pieczarki.
  • śmietana 7. Polewamy śmietaną.
  • ser 8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, posypujemy grzyby.
  • ziemniaki 9. Na wierzch układamy drugą warstwę z ziemniaków.
  • ziemnaiki 10. Doprawiamy przyprawą.
  • danie 11. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować