Ziemniaki w pomidorowo-kokosowym curry

2 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To danie, do którego często wracam. Ziemniaki w orientalnym wydaniu - w curry z pomidorami i mlekiem kokosowym.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 4 większe
    Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
    Cebula - 3szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Olej - 1 łyżka
    Mleczko kokosowe - 200ml
    Liście curry - 1 łyżka
    Liście kafir - 4szt
    Pasta curry - 50g (jeśli wolicie mniej pikantne danie wystarczy 20g)
    Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
    Opcjonalnie przyprawy mielone:
    Kolendra - 1 łyżeczka
    Kumin - 1 łyżeczka
    Do posypania: czarnuszka lub czarny sezam
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania z ziemniaków

Ziemniaki w pomidorowo-kokosowym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku wyciskamy. Razem przesmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, pastę curry, liście kafir i curry, cukier i przyprawy. Razem dusimy pod przykryciem, aż zacznie się gotować.

    Dodajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

    Przed podaniem posypujemy czarnuszką lub sezamem.

Porady

Pasty curry dostępne są w różnych wariantach ostrości, od zupełnie łagodnych po bardzo pikantne. Dobierzcie odpowiednią do waszych preferencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować