Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaczki są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu. Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym, wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaczków
    150 g gęstej śmietany 18%
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    pęczek dymki/szczypiorku
    do podania: kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode ziemniaczki umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości. Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
    Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować