Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Młode ziemniaczki są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu. Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym, wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

Kloruś
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

500 g młodych ziemniaczków
150 g gęstej śmietany 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek dymki/szczypiorku
do podania: kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

  • 1. Młode ziemniaczki umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości. Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
    Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

młode ziemniakiwiosnadodatki do obiadukartoflemłode ziemniaczkidodatki do mięsadania na parzepyrydodatki do rybyziemniaki na parze

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Mizeria ze śmietaną

Tak mizerie robiła moja babcia...

Ziemniaczki z piekarnika

Dodane przez: Kasia Pichci

Ziemniaczki z piekarnika

Kochani oto przepis na ziemniaki...

pieczone ziemniaczki

Dodane przez: marta625

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki można podać...

ziemniaki

Dodane przez: Anitka0804

Ziemniaczki w ziołach pieczone

Pyszne i smaczne ziemniaczki, idealny...

ziemniaki pieczone z czosnkiem

Dodane przez: EmiGotuje

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem

Wiosenna propozycja dodatku obiadowego,...

Młode ziemniaczki z ziołami hasselback

Dodane przez: 2milutka

Młode ziemniaczki z ziołami hasselback

Ponacinane i zapieczone młode...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE