Uwielbiam domowe , ziemniaczane kopytka , starając się odżywiać zdrowo postanowiła je " odchodzić". Do ciasta dodałam młode , świeże liście szpinaku i ugotowałam na parze. Wyszły bardzo smaczne i delikatne
Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
Szpinak oraz koper myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy drobno.
2.Do ziemniaków dodajemy mąki , jajko, szpinak oraz koper.
Wyrabiamy jednolite ,odchodzące od dłoni ziemniaczane ciasto .
(W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki ponieważ dużo zależy od gatunku ziemniaków)
3.Z ciasta formujemy wałeczki a następnie kroimy małe , ukośne kopytka.
Układamy obok siebie w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy ok 5 min .
Komentarze