Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze

4.5 (157 ocen)

Uwielbiam domowe , ziemniaczane kopytka , starając się odżywiać zdrowo postanowiła je " odchodzić". Do ciasta dodałam młode , świeże liście szpinaku i ugotowałam na parze. Wyszły bardzo smaczne i delikatne

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 garść młodych liści szpinaku
    parę gałązek kopru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
    Szpinak oraz koper myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy drobno.
  • 2. Do ziemniaków dodajemy mąki , jajko, szpinak oraz koper.
    Wyrabiamy jednolite ,odchodzące od dłoni ziemniaczane ciasto .
    (W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki ponieważ dużo zależy od gatunku ziemniaków)
  • 3. Z ciasta formujemy wałeczki a następnie kroimy małe , ukośne kopytka.
    Układamy obok siebie w naczyniu do gotowania na parze.
    Gotujemy ok 5 min .
  • 4. Podajemy same lub polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować