Ziemniaczane lilie z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niesamowicie smaczne i proste danie obiadowe. Dla małych niejadków efekt końcowy to oczywiście wielkie wow!!! Dla dużych danie bardzo syte. Ziemniaczane lilie może wyglądają na skomplikowane w tworzeniu, ale jak się za nie zabierzesz to moment i danie ląduje w piekarniku.

Zdjęcie do publikacji.
  • 7 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

7 większych, kształtnych ziemniaków
600 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubiona przyprawa do mielonego
zielenina – natka pietruszki i koperek po garści
1 duża łyżka kwaśnej śmietany
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pomidory malinowe
700 ml passaty pomidorowej
40 g tartego sera
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczane lilie z mięsem mielonym

  • Ziemniaczane lilie.1. Jedną cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obrane i starte w słupki marchewki, oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory – pokrojone w drobną kosteczkę.
  • Ziemniaczane lilie.2. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę, wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
    Mięso mielone wrzucić do miski, zetrzeć na tarce jedną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, garść posiekanej pietruszki oraz koperku, sól i pieprz do smaku. Wsypać majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego, oraz kwaśną śmietanę. Całość wyrobić ręką do połączenia.
    Ziemniaki obrać, umyć i ściąć z jednej strony końcówkę tak, aby stabilnie stały w patelni. Z drugiej strony przeciąć nożem prawie, że do samego końca tworząc krzyż, następnie po skosie, aby powstała “lilia ziemniaczana”.
  • Ziemniaczane lilie.3. Kule oprószyć solą i pieprzem, można ulubioną przyprawą do ziemniaków. Następnie nadziać je mięsem mielonym. Nabrać w dłoń kulkę mięsa jak na klopsa i rozszerzyć cięcia ziemniaka tak, aby wetknąć mięso we wszystkie szczeliny. Uformować w dłoniach zgrabną kulę.
    Układać na patelni. Skropić ziemniaki olejem. Podsmażyć z 5 min. na ogniu pod przykryciem, następnie patelnie przełożyć do piekarnika. Przykryć deklem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  • Ziemniaczane lilie.4. Piec pod przykryciem 40 min. w temp. 180 C, następnie zdjąć przykrycie i piec do zarumienienia ok. 15 min. Blisko końca pieczenia posypać tartym serem, a tuż przed podaniem posypać zieleniną – natka pietruszki i koperek.

Porady

Polecam przygotować z podwójnej porcji, szybko znikają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomięso mieloneziemniakikolacjaobiadz piekarnikaprosty przepispomysł na obiadmięsne ziemniakiziemniaczane lilie

Komentarze

Podobne przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym.

Dodane przez: gogusia

Cannelloni z mięsem mielonym.

Danie obiadowe-zwyczajne z ulubionymi...

Lazania z mięsem

Dodane przez: smak i uczucie

lazania z mięsem mielonym

Lazania (lasagne) to danie z kuchni...

Spaghetti z mięsem mielonym

Dodane przez: Adrian G

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym można...

Lasagne z mięsem mielonym

Dodane przez: AnetaJ

Lasagne z mięsem mielonym

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko...

Calzone z mięsem mielonym

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Calzone z mięsem mielonym

Pizza w kształcie pieroga z soczystym,...

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE