Ziemniaczane lilie z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Niesamowicie smaczne i proste danie obiadowe. Dla małych niejadków efekt końcowy to oczywiście wielkie wow!!! Dla dużych danie bardzo syte. Ziemniaczane lilie może wyglądają na skomplikowane w tworzeniu, ale jak się za nie zabierzesz to moment i danie ląduje w piekarniku.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 większych, kształtnych ziemniaków
    600 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
    sól ziołowa do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    ulubiona przyprawa do mielonego
    zielenina – natka pietruszki i koperek po garści
    1 duża łyżka kwaśnej śmietany
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 pomidory malinowe
    700 ml passaty pomidorowej
    40 g tartego sera
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane lilie z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane lilie. 1. Jedną cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obrane i starte w słupki marchewki, oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory – pokrojone w drobną kosteczkę.
  • Ziemniaczane lilie. 2. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę, wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
    Mięso mielone wrzucić do miski, zetrzeć na tarce jedną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, garść posiekanej pietruszki oraz koperku, sól i pieprz do smaku. Wsypać majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego, oraz kwaśną śmietanę. Całość wyrobić ręką do połączenia.
    Ziemniaki obrać, umyć i ściąć z jednej strony końcówkę tak, aby stabilnie stały w patelni. Z drugiej strony przeciąć nożem prawie, że do samego końca tworząc krzyż, następnie po skosie, aby powstała “lilia ziemniaczana”.
  • Ziemniaczane lilie. 3. Kule oprószyć solą i pieprzem, można ulubioną przyprawą do ziemniaków. Następnie nadziać je mięsem mielonym. Nabrać w dłoń kulkę mięsa jak na klopsa i rozszerzyć cięcia ziemniaka tak, aby wetknąć mięso we wszystkie szczeliny. Uformować w dłoniach zgrabną kulę.
    Układać na patelni. Skropić ziemniaki olejem. Podsmażyć z 5 min. na ogniu pod przykryciem, następnie patelnie przełożyć do piekarnika. Przykryć deklem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  • Ziemniaczane lilie. 4. Piec pod przykryciem 40 min. w temp. 180 C, następnie zdjąć przykrycie i piec do zarumienienia ok. 15 min. Blisko końca pieczenia posypać tartym serem, a tuż przed podaniem posypać zieleniną – natka pietruszki i koperek.

Porady

Polecam przygotować z podwójnej porcji, szybko znikają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować