Większość z nas lubi naleśniki, każdy ma swoje ulubione. Jedni lubią na słodko, inni same, a ja zapraszam Was dzisiaj na naleśniki nadziewane mięsem mielonym.
Naleśniki ziemniaczane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.naleśniki:
1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na oleju usmażyć cienkie placuszki. (ciasto jest trochę gęste więc należy je łyżką rozprowadzić po patelni)
Nadzienie:
3. Na patelni na oleju zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Dodać masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę i oregano i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 20 minut aż mięso będzie dokładnie wysmażone i zrumienione, smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
5.Dodać przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki i gotować przez 5 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i odparować resztę płynu. Ostudzić.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśniki wykładać nadzienie mięsne,, zwinąć roladki.
7.Ułożyć je na blaszce, pośrodku polać sosem pomidorowym (ale nie za dużo bo naleśniki za bardzo namokną) i zapiekać przez 20 minut, posypać serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Komentarze