Żeberka duszone w gęstym sosie z miodem i warzywami

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowane żeberka smakują po prostu wyśmienicie! Są soczyste, a mięsko samo odchodzi od kości. I ten gęsty sos przesiąknięty smakiem słodkiego miodu i warzyw... wspaniały!

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg żeberek
    -1 łyżeczka miodu
    -5 marchewek
    -2 pietruszki
    -2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    -sól i pieprz

    Marynata:
    -1 łyżka oregano
    -1 łyżka słodkiej papryki
    -3 łyżeczki miodu
    -4-5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w gęstym sosie z miodem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Dzielimy na 8 części. Dokładnie solimy i pieprzymy z każdej strony.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie żeberka wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy z każdej strony na złoto (po 3 minuty). Odlewamy nadmiar tłuszczu i zalewamy wodą tak by przykryła żeberka. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  • 4 4. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, oraz miód. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kolejne 30 minut. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z wodą i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka podajemy z kaszą lub ryżem i kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować