Smaczne, lekko słodkie pieczone żeberka z piekarnika wyszły bardzo kruchutkie i aromatyczne. Idealne na rodzinny obiad, ja użyłam gęstego domowego powidła śliwkowego.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg żeberek mięsnych
przyprawa do wieprzowiny
kostka mięsna
250 ml powidła śliwkowego
1/2 szklanki wody
Żeberka pieczone z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić na porcje, umyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać rozkruszoną kostką mięsną i przyprawą. Podlać wodą, przykryć drugim naczyniem. Wstawić do piekarnika na ok 50 minut w 200 stopni.
2.Po upływie czasu ściągnąć pokrywę naczynia z mięsa. Powidło śliwkowe wymieszać z letnią wodą i pędzelkiem rozsmarować po mięsie, wstawić ponownie i zapiec ok 20 minut.
Komentarze