Żeberka pieczone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i aromatyczne mięsko, które samo odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Lekko pikantne i słodkawe dzięki mieszance sosów i miodu użytych do marynaty. Nie jest to najzdrowsze i najchudsze mięsko, ale przygotowałam je bez użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam
Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis, ale naprawdę wart wypróbowania, a prócz marynowania żeberek, nie musimy nic z nimi robić-praktycznie robią się same.
Żeberka proponuję podać z ulubioną sałatą.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pasek żeberek (ok 1 kg)

    Na marynatę:
    5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli nie mamy takiego można go zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku)
    1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli
    2 łyżki sosu worcestershire
    1 łyżka miodu naturalnego
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka pieczone 1. Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, a następnie bardzo dokładnie pokryć nimi mięso. Mięso odstawić do lodówki na 24 h.
    Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
    Mięso umieścić w brytfance i przykryć piec przez godzinę pod przykryciem, a następnie odkryć i dopiekać jeszcze (najlepiej na funkcji grilla), aby nabrały pięknego koloru z obu stron. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować