Pieczone żeberka

4.43 (186 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka po upieczeniu są miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    100ml piwa
    1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
    szczypta chili

    pieprz świeżo mielony
    kilka gałązek świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

4.43 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
    Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć, piec ok godziny w temp. 160stC, następnie zdjąć przykrywkę lub rozciąć rękaw od góry i podpiekać jeszcze ok 20 minut. Żeberka powinny być miękkie, a mięso odchodzić od kości.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować