Pieczone żeberka

  • wyświetlono: 6820 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Żeberka po upieczeniu są miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:)

IMGP5924-4c
  • 120min

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
100ml piwa
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
szczypta chili

pieprz świeżo mielony
kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone żeberka

  • 1. Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
    Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć, piec ok godziny w temp. 160stC, następnie zdjąć przykrywkę lub rozciąć rękaw od góry i podpiekać jeszcze ok 20 minut. Żeberka powinny być miękkie, a mięso odchodzić od kości.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadżeberka

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka pieczone

Dodane przez: Joanna Kryla

Żeberka pieczone

Soczyste, miękkie lekko słodkie...

Pieczone żeberka z warzywami

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone żeberka z ziemniakami

Syty i smaczny cały obiad z piekarnika.

Żeberka pieczone

Dodane przez: joanna30

Żeberka pieczone

Smaczny obiad dla rodziny.

Pieczone żeberka

Dodane przez: Gregorhspeed

Pieczone żeberka

Co powiecie na kilka „magicznych”...

żeberka z ananasem

Dodane przez: klementynka

pieczone żeberka z ananasem

Na niedzielny obiad proponuję pyszne...

Żeberka

Dodane przez: Klaudia0318

Żeberka pieczone w rękawie

Pyszny i łatwy sposób na żeberka.Żeberka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE