Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg żeberek w paskach
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
    1 łyżka prawdziwego miodu
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    5 łyżek coli
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić mięso do lodówki, aby marynowało się przez ok. 2 h. Następnie umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st C. Po tym czasie żeberka odkryć i dopiekać jeszcze przez pół godziny aby się zrumieniły. Żeberka w czasie pieczenia odwracać parę razy, aby się równo piekły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować