Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żeberka w rękawie z marynacie piwnej z pysznymi dodatkami. Kruche, soczyste i miękkie, bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żeberka - około 1,5kg
    Cebula - 2 szt

    Marynata:
    Olej - 1 łyżka
    Piwo jasne - 100ml (u mnie goryczkowa IPA)
    Miód - 1 łyżka
    Ocet - 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżka
    Ziele angielskie - 5szt
    Gorczyca - 1 łyżeczka
    Czosnek - 2 ząbki
    Przyprawy mielone:
    Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
    Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
    Pieprz - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich pieczeniem.
    Marynata:
    Czosnek, ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
    Żeberka kroimy i zalewamy marynatą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, wyciągamy na godzinę przed pieczeniem.
    Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka wraz z całą marynatą oraz 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy od góry.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 15-20 minut rękaw rozcinamy, aby mięso przypiekło się ładnie od góry.
    Żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu:
    /przepis/pieczone-ziemniaczki-z-czosnkiem-i-tymiankiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Piwo Miód Musztarda Gorczyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować