Żeberka pieczone w musztardzie miodowej

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700-800g żeberek wieprzowych
    Marynata:
    2 łyżki musztardy miodowej (czubate)
    1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska)
    1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone w musztardzie miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki.
    (Miałam bardzo mięsiste, więc żeberka poprzecinałam co jedną kostkę.)
    Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
    Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
    (Ten krok można pominąć.)
    Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 90-100 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować