ogórki kanapkowe w miodzie i musztardzie

4.43 (219 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ostatnio popularne są ogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek do kanapki z szynką są idealne.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 9 małych słoiczków:

    1,5 kg ogórków
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    40 g miodu akacjowego Stovit
    2 łyżki soli
    2 duże łyżki musztardy
    5 ząbków czosnku
    10 liści laurowych
    łyżka ziaren ziela angielskiego
    łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
    kwiaty kopru
Wystaw ocenę:

4.43 (219 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Musy

Ogórki kanapkowe w miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiczki i nakrętki wyparzyć i dokładnie wysuszyć. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, umyć. Pokroić w cienkie plasterki po długości (najłatwiej obieraczką do jarzyn). Ogórki nałożyć do słoików zwijając je w rulon. Do każdego słoika włożyć kwiat kopru. Czosnek brać. Wodę wlać do garnka. Wrzucić czosnek, musztardę i przyprawy. Zagotować. Dodać miód, wymieszać. Na końcu wlać ocet, zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki. Od razu zakręcić. Pasteryzować około kwadransa. Po pasteryzacji zostawić w wodzie aż ostygną. Do spożycia nadają się po około 10-12 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ogórek Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować