Żeberka pieczone w piwie

4 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste żeberka z nutą miodu

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka trójkąty
    - 2 łyżki musztardy
    - 1-2 łyżki miodu
    - 5 łyżek oleju
    - 2 cebule
    - 150ml piwa jasnego
    - przyprawy: papryka słodka i wędzona, majeranek, pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, przyprawa do żeberek miodowa
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka pieczone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Z miodu, musztardy, oleju i przypraw zrobić marynatę do żeberek. Żeberka pokroić w paski i dokładnie zamarynować. Odstawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Do naczynia żaroodpornego przełożyć żeberka razem z marynatą, pomiędzy położyć kawałki cebuli, można też ząbki czosnku i pomidor (opcjonalnie). Polać piwem i wstawić do nagrzanego piekarnika na min. 90min w temperaturze 190°C. Dodatkowo przez 10min piec bez przykrycia.
    Czas całkowitego pieczenia zależy od kawałków naszych żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Miód Cebula Czosnek Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować