Najsmaczniejsze żeberka wieprzowe jakie do tej pory przygotowałam. Mięso samo odchodzi od kości, a sos z dodatkiem piwa, miodu i słodkiej, młodej kapusty jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Pycha!
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
-1 główka kapusty młodej
-2 duże cebule
-2 duże ząbki czosnku
-2 łyżeczki płynnego miodu
-2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
-1 łyżka kminku
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-250 ml jasnego piwa
-400 ml wody
-sól, świeżo zmielony czarny pieprz
-olej do smażenia
Żeberka duszone w sosie własnym, piwie i młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i, dzielimy na 8 części. Każdy kawałek mięsa nacieramy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy po minucie z każdej strony na oleju i przekładamy do dużego garnka..
2.Na tym samym tłuszczu smażymy 3 minuty pokrojoną w grube pióra cebulę i dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą wymieszaną z piwem i dusimy godzinę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
3.Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, szatkujemy i myjemy, dodajemy do mięsa razem z kminkiem i obranym, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dusimy kolejne pół godziny.
4.Mięso wyjmujemy z sosu, a do garnka ciągle mieszając wlewamy skrobię ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Zagotowujemy. Dodajemy płynny miód, doprawiamy solą i czarnym, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Żeberka dodajemy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Smacznego!
Komentarze