Żeberka duszone w kapuście z marchewką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycące danie – kiszona kapusta z dodatkiem śliwki i marchewki oraz duża porcja żeberek. Idealne na chłodne dni z dodatkiem kromki ciemnego pieczywa.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1 kg żeberek wieprzowych
    1 kg kiszonej kapusty
    10 małych suszonych śliwek
    2 marchewki
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
    2 średnie cebule
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka duszone w kapuście z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli, najlepiej na całą noc, następnie odlać wodę, przepłukać, osączyć, osuszyć. Kapustę namoczyć na kilka godzin, osączyć na durszlaku. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Do głębokiej patelni przełożyć kapustę, marchew, śliwki, dodać przyprawy do smaku, podlać wodą i dusić około ½ godziny.
    Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć na rumiano żeberka, na końcu dodać cebulę, zeszklić.
    Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty, ułożyć żeberka i cebulę, przykryć drugą połową kapusty, podlać jeszcze trochę wody. Wstawić do podgrzanego piekarnika i dusić pod przykryciem około 2 godzin w temp. 170 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy kapusta i mięso jest miękkie.

Porady

1.do kapusty można dodać dodatkowo parę suszonych grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować