Żeberka duszone w kapuście z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żeberka namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli, najlepiej na całą noc, następnie odlać wodę, przepłukać, osączyć, osuszyć. Kapustę namoczyć na kilka godzin, osączyć na durszlaku. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Do głębokiej patelni przełożyć kapustę, marchew, śliwki, dodać przyprawy do smaku, podlać wodą i dusić około ½ godziny.
Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć na rumiano żeberka, na końcu dodać cebulę, zeszklić.
Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty, ułożyć żeberka i cebulę, przykryć drugą połową kapusty, podlać jeszcze trochę wody. Wstawić do podgrzanego piekarnika i dusić pod przykryciem około 2 godzin w temp. 170 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy kapusta i mięso jest miękkie.
Porady
1.do kapusty można dodać dodatkowo parę suszonych grzybków.
Komentarze