Zapleśniak z jabłkami / Pleśniak

4.46 (208 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapleśniak, pleśniak... sądzę iż każda Pani domu w swoim kuchennym królestwie miała okazję upiec to arcydzieło :) Często pojawia się na imieninowym przyjęciu bynajmniej w moich stronach ;) Postanowiłam zmienić nieco przepis i do tradycyjnego przepisu dodać coś niecoś od siebie a mianowicie tylko lub aż tylko jabłka ;) Zapraszam !!!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 34cm x 24 cm.

    Składniki na ciasto kruche:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. cukru drobnego do wypieków
    - 20 dag masła lub margaryny
    - 5 jaj
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    - 1 kg kwaskowych twardych jabłek
    - 2 łyżki cukru
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Zapleśniak z jabłkami / pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru na gładką lśniącą masę, dodać miękkie masło, pod koniec ucierania dołożyć śmietanę. Masę żółtkową przełożyć do mąki i całość dokładnie zagnieść.

    Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na przygotowaną blaszkę, drugą owinąć w folię spożywczą i schłodzić dokładni w zamrażalce.

    Jabłka obrać pokroić w grubszą kostkę i poddusić w rondelku z dodatkiem dwóch łyżek cukru oraz cukru wanilinowego - tak by delikatnie zmiękły. Schłodzić.

    Na spód przygotowanego ciasta rozsmarować powidła śliwkowe oraz równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka. Ubić białka ze szczyptą soli. Kolejno dodawać partiami 2/3 szkl. cukru tak by powstała lśniąca gładka struktura - jak na bezę. Schłodzone ciasto przekroić na pół - jedną część zetrzeć na jabłka, na cieście rozsmarować piankę i zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

    Całość piec w piekarniku nagrzanym do 120-130 st. C przez godzinę. Grzałka góra-dół :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować