Pleśniak z jabłkami

4.91 (188 ocen)

Proste i pyszne ciasto kruche z jabłkami i bezą, szybko znika z talerza, idealne ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    3 szklanki mąki pszennej

    5 żółtek

    0,5 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    250 gram margaryny

    1 łyżka kakao

    Beza:

    5 białek

    1 szklanka cukru

    Masa jabłkowa:

    1 litr duszonych jabłek

    1 budyń śmietankowy

    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:

    Tłuszcz do wysmarowania formy

    Bułka tarta do wysypania formy

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.91 (188 ocen)

Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Ciasto zawijamy w torebkę foliową , wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy jedną częścią jasnego ciasta. Jabłka duszone przekładamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i suchy budyń, dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto. Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Pozostałe ciasto jasne ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut.

Porady

Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować