Pleśniak z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę, z proszkiem i mikserem zmiksować na gruby żwirek. 1/3 odsypać na kruszonkę. 1/3 zagnieść i wylepić blachę 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Do ostatniej 1/3 ciasta, dodać kakao i rozdrobnić na kruszonkę.
2.marmolada- Ciasto posmarować powidłami.
3.Rozsypać tą ciemną kruszonkę po powidłach.
4.Równomiernie porozkładać jabłka ze słoika.
5.beza-Ubić białek ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Do białek przesiać budyń i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać olej, ale nie za długo mieszać, żeby beza nie opadła. Białka wyłożyć na jabłka i rozsmarować. (Białka wieczorem wyjęłam z zamrażarki, ale lepiej zrobić ze świeżymi. Można do ciasta dodać same 7 żółtek a białka do bezy)
Komentarze