Pleśniak z jabłkami

4.44 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pleśniak od zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem. Było to nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    5 żółtek
    250 m margaryny lub masła
    2 łyżki kakao
    Masa jabłkowa:
    5 jabłek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Pianka bezowa:
    5 białek
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Pleśniak

Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 30-40 minut.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
    Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciemnym ciastem. Następnie wykładamy jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzchu rozkładamy startą na tarce trzecią część ciasta. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 55 minut (funkcja góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować