Zaplataniec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
    mleko 400 ml
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    drożdże świeże 30 gram
    8 łyżek oleju
    żółtko 2 szt.
    białko do posmarowania
    czarnuszka do posypania środka
    słonecznik do posypania środka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Placek

Zaplataniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaplataniec drożdżowy. 1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, żółtka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm z wyłożonym dnem, papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy okrągły placek o średnicy 16 cm, Nakładamy na niego plecionkę zrobioną z pasków ciasta i umieszczamy go na środku formy. Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek, zwijamy go, i układamy go po brzegu formy, nacinamy go co 3 cm nożyczkami i nacięte kawałki przekładamy na przemian, jeden odchylamy w lewo, drugi w prawo i tak aż do końca. Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o długości 30 cm a szerokości 10 cm, lekko posypujemy go mąką, składamy wzdłuż na połowę i robimy nacięcia nożyczkami. Pasek rozkładamy do pozycji pierwotnej i lekko go układamy, tak żeby było widać nacięty środek. Przekładamy nacięte miejsca jak pętelki koniec podklejamy pod spód. Rolujemy z pozostałego ciasta wałek o długości plecionki, plecionkę nakładamy na wałek i brzegi paska z plecionką podklejamy do spodu wałka. Wałek z plecionką lekko naciągamy układając go po obwodzie środkowego okręgu z plecionką. Zostawiamy placek na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Placek smarujemy rozbełtanym białkiem, środek placka posypujemy czarnuszką i ziarnem słonecznika. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut, do ładnego zarumienienia się placka. Upieczony placek studzimy na kratce. Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drożdżowy kogut

To może cię zainteresować