Puszyste ciasto drożdżowe a'la chałka, idealne do kubka aromatycznej herbaty i rozgrzewającego kakao. Świetnie smakuje oblane mleczną czekoladą, posypane orzechami, a także posmarowane dżemem truskawkowym.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
380 g mąki pszennej
250 ml mleka lub wody
70 g masła
80 g brązowego cukru lub 100 g jasnego miodu (z miodem będzie mniej słodkie)
25 g skrobi ziemniaczanej
25 g drożdży
oliwa
+5 łyżek ciemnego kakao, 2 łyżki wody lub mleka i 1 łyżka masła
Drożdżowy gepard - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małego garnka wlewamy 250 ml wody lub mleka. Dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitego budyniu. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy, przekładamy do dużej miski i dodajemy cukier lub miód, rozkruszone drożdże i mąkę. Dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
2.Dzielimy je na pół. Jedną część umieszczamy w wysmarowanej oliwą misce i przykrywamy ściereczką. Drugą część dzielimy na pół. Do pierwszej z nich dodajemy 1 łyżkę kakao i masła. Zagniatamy aż ciasto zrobić się ciemniejsze i układamy w natłuszczonej misce. Do drugiej części ciasta dodajemy 4 łyżki kakao i 2 łyżki wody lub mleka. Zagniatamy i tak samo umieszczamy w wysmarowanej oliwą misce. Ciasta przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, naciskamy mocno ręką i krótko wyrabiamy.
3.Najciemniejsze dzielimy na 7 małych części i formujemy w dłoniach rulony na długość dużej keksówki. Następnie blat podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na duży prostokąt kakaowe, jaśniejsze ciasto. Tniemy na 7 równych pasków i owijamy nimi rulony. Następnie wałkujemy jasne ciasto i robimy dokładnie to samo. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej przygotowane trójkolorowe rulony(trzy na spód, cztery na górę).
4.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez około 35 minut. Studzimy na kratce. Polewamy ulubioną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju rzepakowego i posypujemy pokruszonymi orzechami. Świetnie smakuje z domowym dżemem. Smacznego!
Komentarze