Drożdżowy gepard

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Puszyste ciasto drożdżowe a'la chałka, idealne do kubka aromatycznej herbaty i rozgrzewającego kakao. Świetnie smakuje oblane mleczną czekoladą, posypane orzechami, a także posmarowane dżemem truskawkowym.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
    250 ml mleka lub wody
    70 g masła
    80 g brązowego cukru lub 100 g jasnego miodu (z miodem będzie mniej słodkie)
    25 g skrobi ziemniaczanej
    25 g drożdży
    oliwa
    +5 łyżek ciemnego kakao, 2 łyżki wody lub mleka i 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy gepard - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego garnka wlewamy 250 ml wody lub mleka. Dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitego budyniu. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy, przekładamy do dużej miski i dodajemy cukier lub miód, rozkruszone drożdże i mąkę. Dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Dzielimy je na pół. Jedną część umieszczamy w wysmarowanej oliwą misce i przykrywamy ściereczką. Drugą część dzielimy na pół. Do pierwszej z nich dodajemy 1 łyżkę kakao i masła. Zagniatamy aż ciasto zrobić się ciemniejsze i układamy w natłuszczonej misce. Do drugiej części ciasta dodajemy 4 łyżki kakao i 2 łyżki wody lub mleka. Zagniatamy i tak samo umieszczamy w wysmarowanej oliwą misce. Ciasta przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, naciskamy mocno ręką i krótko wyrabiamy.
  • 3. Najciemniejsze dzielimy na 7 małych części i formujemy w dłoniach rulony na długość dużej keksówki. Następnie blat podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na duży prostokąt kakaowe, jaśniejsze ciasto. Tniemy na 7 równych pasków i owijamy nimi rulony. Następnie wałkujemy jasne ciasto i robimy dokładnie to samo. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej przygotowane trójkolorowe rulony(trzy na spód, cztery na górę).
  • 4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez około 35 minut. Studzimy na kratce. Polewamy ulubioną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju rzepakowego i posypujemy pokruszonymi orzechami. Świetnie smakuje z domowym dżemem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drożdżowy kogut

To może cię zainteresować