maślany placek drożdżowy

4.34 (179 ocen)

…przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    100 ml mleka
    100 ml maślanki (ja zastąpiłam jogurtem)
    30 g świeżych drożdży
    100 g masła
    3/4 szkl cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajko + 1 żółtko

    wierzch:
    100 g masła
    3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego

    polewa:
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.34 (179 ocen)

Maślany placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
    Podgrzewamy mleko. Mąkę wsypujemy do miski; robimy „dołek” wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, na wierzch sypiemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Blachę 25x36cm (można też taką od piekarnika) smarujemy masłem i posypujemy manną bądź bułka tartą. Na blachę wyjmujemy ciasto i na chwil kilka 10-15 min ponownie odstawiamy. Palcami w cieście robimy wgłębienia i w każde wkładamy wiórek masła lekko wciskając. Całość posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 160st piekarnika na ok 20-25 minut.
  • 3. Po tym czasie pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować